/  Duvački orkestar Botevgrad, Bugarska

Duvački orkestar Botevgrad, Bugarska

През 1968г. група музиканти, начело с младия тогава диригент Иван Нешков поставят началото на Духовия оркестър. На 27. 09 .1968г. се е състояла и първата репетиция на новосъздадения Духов оркестър.

Годината е 1974. Утвърден е щат за професионален духов оркестър. За диригент на състава е назначен Иван Божинов Нешков.Запазен е архива, от който съдим за обществената значимост на оркестъра.Там може да се прочете за участия в страната:Севлиево-96год, Ловеч-96год.’’100год.Духови оркестри в България”,концертни изяви в Балчик, Бургас,Габрово,концертно турне в Румъния и много други.През 1983 год.за първи път се организират и провеждат Празници, посветени на творчеството на Дико Илиев. Гордеем се, че от тук започва пътят си на музикант „Големия” Дико Илиев.Гордеем се и с това,че именно тук Дико Илиев получи своето признание за огромния му принос в културната история на Духовите оркестри.Този форум е опазен и съхранен, и до днес, се радва на широко наше  и международно участие.

Духовият оркестър днес: 22 музиканти с диригент Иванка Савова. Изминат е дълъг път, който не винаги е бил лесен,но оркестърът отстоява своето призвание-да поддържа традициите живи, да обучава и възпитава, да търси пътя към вкусовете на съвременния слушател. Наред с установените традиции търси и преоткрива нови форми и пространства за изява.Освен всички участия в общинските мероприятия, Духовия оркестър има и свои инициативи,които предлага на Ботевградската общественост. Ежегодни традиционни концерти, концерти на открито, образователни концерти,насочени преди всичко към децата.

През 2018год. с тържествен концерт Духовият оркестър отбеляза своя 50 годишен юбилей. Наред с многото поздравителни адреси, които получи,  оркестърът и диригента бяха наградени с кристално  огрълие, връчени лично от Председателя на СБМТД.

Dirigent: Ivanka Savova.

Website

All Sessions By Duvački orkestar Botevgrad, Bugarska

Dan 1
31. oktobar 2019, četvrtak 19:00
Dimitrovgrad, Srbija
BulgariaSerbia