/  Duvački orkestar Vraca, Bugarska

Duvački orkestar Vraca, Bugarska

Духовият оркестър при читалище „Развитие“ – Враца започва дейността си през 1962 год.като самодеен състав под ръководството на Димитър Асенов.Седем години по-късно съставът е вече професионален оркестър с диригент Димитър Панов, който има големи заслуги за художественото му израстване.

Оркестъра е наследник на богатите музикални традиции, създадени в този край от военните духови оркестри. Той е продължител на делото на Дико Илиев. През 1983 година ръководството на състава се поема от Венелин Георгиев, като в него се включват високо квалифицирани музиканти, които допринасят за значително повишаване на художествените и изпълнителските възможности на оркестъра, обогатява се неговия репертоар, включени са много нови творби от наши и чужди композитори. В момента диригент на оркестъра е Бойчо Димов.

В истински празници за хората от града и областта се превръщат изпълненията на оркестъра с изтъкнати наши музиканти и диригенти, като: проф.Петко Радев, доц.Димитър Димитров, Виолета Оникян, Елка Чучуганова, диригентите проф. Николай Тонев и Петър Ганев.

Врачанският духов оркестър осъществява с успех концертните турнета в Украйна, Унгария, Швеция, Русия, Румъния, Германия, Люксембург. През 1990год. на Международния фестивал на професионалните духови оркестри в гр.Шиклош-Унгария той се представя блестящо и завоюва Голямата награда.

Оркестърът се състои от 24 души, като разполага с двучасова, разнообразна програма предимно хора, маршове, наша и чужда класика.

Dirigent: Bojčo Dimov.

Website

All Sessions By Duvački orkestar Vraca, Bugarska

Dan 2
1. novembar 2019, četvrtak 19:00
Dimitrovgrad, Srbija
BulgariaSerbia